Algemeen
De archeologie bestudeert menselijke culturen. Bij toeval gevonden archeologische objecten worden niet automatisch eigendom van de vinder omdat zij behoren tot het cultureel erfgoed.
Bij het opgravingproces wordt gebruikgemaakt van specifiek materieel. Het grove graafwerk wordt uitgevoerd door graafmachines, de fijnere graafwerkzaamheden, al naargelang de samenstelling van de bodem, met behulp van spades, houwelen, troffels en ander gereedschap.
In Tiel zijn al heel wat opgravingen gedaan. Er zijn daarvan verschillende publicaties verschenen. Met toestemming van de auteurs zijn deze publicaties op de T B V website toegankelijk zijn gemaakt.
Geschiedenis van de archeologie
Sinds het verdwijnen van allerlei culturen moeten bewoners zijn gestuit op resten van oude beschavingen, maar het zou tot de 19e eeuw duren totdat men tot het inzicht kwam deze voorwerpen op een juiste wijze te verzamelen, te ordenen en te verklaren.
Archeologie ontwikkelde zich daarom tot een wetenschap in het midden van de 19e eeuw.
De voorloper van de moderne archeologie was niet meer dan het zoeken naar schatten of het verzamelen van curiosa. Gedreven door nieuwsgierigheid naar de herkomst van de voorwerpen en de afkomst van de mens veranderen mensen de chaotische en ongestructureerde collecties tot samenhangende verzamelingen en ontwikkelden archeologen een verantwoorde manier van opgraven.
Het begin van de moderne archeologie
Een opgraving beoogt een gecontroleerde afgraving van een terrein waarbij zo weinig mogelijk van de bodemopbouw wordt verstoord.
Het opgraven gaat daarom volgens specifieke wetenschappelijke methoden en technieken en is bovendien gebonden aan vastgestelde voorschriften. Zo dienen alle opgravingen in Nederland te worden uitgevoerd conform de richtlijnen van de Kwaliteitsnorm Nederlandse Archeologie (KNA), en mag er alleen veldwerk worden verricht met een opgravingvergunning. Alle bijzonderheden die tijdens de opgraving worden waargenomen, worden met verschillende methoden nauwkeurig vastgelegd, gedocumenteerd en bestudeerd.
Hieronder een opsomming van een aantal ineteressante publicaties betreffende archeologisch onderzoek dat is uitgevoerd in Tiel:
De tiende-eeuwse muntschat van Tiel
Archeologisch onderzoek Achterweg
Archeologisch onderzoek Koornmarkt
Middeleeuwse haven van Tiel deel 2
Bataafse nederzetting aan de Passewaaijse Hogeweg